Vaste punten voor compensatoren & pipe supports

Vaste punten voor compensatoren & pipe supports

Leidingen vormen een essentieel onderdeel van de meeste industriële en commerciële processen en transporteren vloeistoffen, gassen en andere materialen van de ene locatie naar de andere. Als zodanig ontstaat de behoefte aan compensatoren en leidingondersteuning om thermische uitzetting of inkrimping, beweging door seismische activiteit of andere factoren te compenseren. Als deze componenten echter niet goed zijn bevestigd, kunnen ze het leidingsysteem onnodig belasten, wat kan leiden tot lekken, scheuren of zelfs catastrofale uitval.

pipe-shoes-clamp-bases
Picture1
Picture2

Hoe compensatoren en pipe supports installeren?

Een compensator of pipe support scheidt zichzelf als flexibel buiselement van het starre leidingsysteem en destabiliseert de buis als er geen vaste punten zijn. Bij positieve interne druk komt er kracht vrij in de leiding. De richting en mate van deze kracht is afhankelijk van de nominale diameter, de inwendige druk van de leiding, de opgenomen beweging en de leiding routing. Bij gebrek aan vaste punten zal de leiding gaan verschuiven. Het flexibele element wordt tot aan zijn belastingsgrenzen uitgerekt, waardoor er uiteindelijk de elastische verbinding kan breken.

Bij het bepalen van de vaste punten moet de volgende kracht in aanmerking worden genomen:

  • FD = axiale compressiekracht (van positieve inwendige druk in de buis)
  • FaxB = totale axiale kracht van de compensator
  • Flat = totale laterale bewegingskracht van de compensator
  • Mang = totaal bewegend hoekmoment van de compensator
  • FfricFL = wrijvingskracht op de geleidelagers
  • Fcent = centrifugale kracht van de leiding (bij hoge snelheden)

Naast de vaste punten is voor een functioneel veilige werking van expansie- en pipe supports ook een feilloze geleiding van de buis belangrijk. Daarbij voorkomen geleidingslagers dat de buis kan knikken.

Vaste punten en geleiders in leidingsystemen

Wij onderscheiden de volgende vaste punten en geleiders:

  • HFP = hoofdfixatiepunt
  • ZFP = tussenliggend vast punt
  • KFP = kniepunt
  • FL = geleidingslager (glijlager)

Zie voorbeelden →

 

Picture3
Picture4
Picture5

Buizen met niet beperkende expansie verbindingen (compensatoren) of pipe supports moeten uitgerust zijn met robuuste vaste punten en geleiders. De belangrijkste vaste punten moeten de krachten FaxB en FfricFL opvangen. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de juiste classificatie en ontwerp van de vaste punten. Zij moeten robuust genoeg zijn om bestand te zijn tegen negatieve effecten op steunen (bv. op de muur van het gebouw, het plafond of de stalen structuur), wanneer er druk in de leiding wordt uitgeoefend.

Vaste punten zijn ook noodzakelijk voor drukloze werking waar trillingen moeten worden gecompenseerd om de leiding te ontlasten de leiding te ontlasten, of als er meerdere compensatoren of buisverbindingen in een leidingsysteem zijn aangebracht.

In een instabiel leidingsysteem kan een compensator of leidingondersteuning zijn functie niet vervullen; de kracht van de leiding kan niet worden geabsorbeerd.

Meer weten over het bepalen van de vaste punten?

Neem dan contact op met één van de specialisten van Hanwel zij kunnen je helpen met de berekening en waar de compensatoren en pipe supports geplaatst kunnen worden.