Vervanging van kritieke afsluiters

De uitdaging

Een betrouwbare klant uit de farmaceutische industrie contacteerde Hanwel met een groot probleem. Op meerdere kritieke posities in de fabriek werden complexe afsluiters gebruikt waarvoor spare parts steeds minder goed beschikbaar werden.

De huidige leverancier hield op te bestaan, waardoor op termijn het risico bestond dat er geen onderdelen en geen complete vervangingen meer leverbaar zouden zijn. Het falen van een afsluiter zou in dit geval leiden tot directe stilstand van de betreffende fabrieksinstallatie.

IMG_3651-removebg-preview

Complexiteit

De afsluiters hebben een complex driewegs full bore design met poorten in 120⁰, waarbij de mogelijkheid moest bestaan om tussen alle mogelijke posities te kunnen schakelen. Verder moest de klep aan alle geldende eisen binnen de farmaceutische industrie voldoen, waaronder geminimaliseerde dode ruimtes, afgewerkte oppervlakten, het gebruik van hoogwaardige materialen en ATEX kwalificatie.

De kleppen waren zeer compact ingebouwd met weinig beschikbare ruimte. Hierdoor was het van groot belang om het huis en de actuator zo compact mogelijk te ontwerpen, volgens het huidige design.

Hoe heeft Hanwel geholpen?

In opdracht van de klant heeft Hanwel door middel van reverse engineering van de bestaande tekeningen een één-op-één alternatief ontwikkeld. Onderdeel van deze oplossing was een nagenoeg identiek huisdesign met laseinden en afwerking op maat, een drie-positie actuator en een flexibele koppeling, waarmee de startpositie van de klep vrij kan worden aangepast zonder dat de actuator gedraaid hoeft te worden. Voor toekomstige doeleinden zijn tekeningen, stuklijsten, spare parts en onderhoudsinstructies opgesteld conform klantenwens.

Het resultaat

Na een eerste succesvolle test van een batch van vier kleppen zijn alle overige kleppen in de fabriek vervangen met de door Hanwel ontwikkelde klep. Onderdeel van de service is een actueel track record van de huidige kleppen in gebruik, inclusief de beschikbare en benodigde spares. Op deze wijze wordt het risico van de klant op stilstand weggenomen, waarbij Hanwel actief de beschikbaarheid van onderdelen controleert.

Advies nodig over wat er in uw situatie van toepassing is? Neem contact met ons op.